Trefdag Digitaal Vlaanderen

28/11/2019 – Ook dit jaar werd Trefdag Digitaal Vlaanderen van het Agentschap Informatie Vlaanderen georganiseerd in het ICC in Gent. Met 400 bezoekers meer dan vorig jaar en een registratiestop wegens volboekt, beloofde de Trefdag een groot succes te worden. Bij het binnenkomen overviel je precies een soort festivalgevoel. Veel mensen en overal drukke wachtrijen, maar hier kreeg je niet zomaar een polsbandje, wel een lanyard met jouw persoonlijke programma op afgedrukt. Eenmaal binnen, wachtten koffie en koffiekoekjes ons op.

Iedereen verzamelde om 09:30 in het Auditorium voor de plenaire openingssessie, die werd ingeleid door niemand minder dan Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering. We leerden dat hijzelf informaticus van opleiding is (in de tijd van computers met ponskaarten vertelde hij lachend) en het Trefdag event en het ‘Radicaal Digitaal’ verhaal met de burger centraal dan ook een erg warm hart toedraagt. Nadien kwam Barbara Van Den Haute, Administrateur-generaal bij Agentschap Informatie Vlaanderen op het podium om ons enthousiast welkom te heten op de dertiende editie van Trefdag Digitaal Vlaanderen.

De keynote werd dit jaar gegeven door Thierry Geerts, CEO van Google Benelux. Hij haalde hiervoor inspiratie uit zijn boek ‘Digitalis’. Hij benadrukte hoe belangrijk de vierde industriële revolutie is, aangezien voor het eerst de burger en de klant hierin centraal staan. Vele zaken die we reeds hebben worden geoptimaliseerd en heruitgevonden met behulp van hedendaagse technologie. Het gaat niet puur en alleen meer om ‘gadgets’, maar om essentiële zaken die we nodig hebben en kunnen gebruiken in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld jouw producten laten scannen in de supermarkt, terwijl je sukkelt om al jouw etenswaren op tijd in zakjes te kunnen steken versus op je gemak via een webshop zonder stress iets bestellen en laten leveren. Of iedereen die via Booking.com hotels reserveert, terwijl dit nadeliger is voor de hotels zelf. Waarom doen we dit? Omdat de Booking. com veel gebruiksvriendelijker en efficiënter is dan de meeste websites van de hotels zelf.

Bijgevolg ‘verdwijnt’ 70% van de omzet via webshops en platformen zoals Booking.com naar het buitenland. Het moet allemaal sneller en beter voor de eindgebruiker. Waarom zou je tien dagen wachten op jouw bestelling van een Belgische handelaar als je schoenen van Zalando binnen de twee dagen geleverd worden? We moeten als Vlamingen terug durven gaan optimaliseren en daar ook trots op zijn. Hij uitte zelf enorme bewondering voor Vlaamse bedrijven zoals IMEC in Leuven, waar vele toonaangevende bedrijven uit Silicon Valley hun bestellingen plaatsen. Of KBC en Belfius, die aan een succesvolle comeback bezig zijn dankzij hun uitgebreide banking app. Je hebt niet alleen jouw bankzaken steeds altijd en overal bij de hand, maar je kan ook profiteren van leuke extra features zoals parkeren zonder parkingticket dankzij de app in combinatie met nummerplaat recognition.

Om ons het onderwerp van A&I en machine learning goed te doen onthouden, toverde hij een slide met chihuahua’s en muffins tevoorschijn, tot groot jolijt van de zaal. Dit om aan te tonen dat dergelijke systemen getraind moeten worden om slimmer te worden en om ons beter te kunnen helpen. Eigenlijk moet je jouw smartphone niet meer bovenhalen om het weer te checken, maar kan je dit gewoon vragen aan jouw virtual assistant. En zal je binnenkort niet meer door al jouw 15 000 foto’s moeten scrollen om jouw hond te zoeken, maar zal je dit kunnen ingeven als zoekopdracht.

Hij deed ons daarbij ook omdenken over onze wagen. We willen allemaal een mooie auto voor ons deur… Maar wie wil er nu eigenlijk betalen voor iets dat bijna voortdurend stilstaat en niets oplevert? Hijzelf kijkt er erg naar uit om in de toekomst een zelfrijdende auto te kunnen oproepen die hem ‘s morgens komt oppikken om nadien andere mensen te gaan helpen, zelf te gaan opladen aan een elektrisch oplaadpunt, om hem dan ‘s avonds weer veilig thuis te brengen. Digitalisering zorgt voor goedkopere oplossingen, waardoor deze ook beschikbaar worden voor meer mensen. Zo zou in zijn studententijd (1989) een ‘smartphone’ (alle aanwezige features van het toestel, maar in hun toenmalige uitvoering zoals bijvoorbeeld een walkman, een telefoon, een computer, etc.) dertig miljoen euro gekost hebben, terwijl het de dag van vandaag mogelijk is om een superdeluxe toestel aan te schaffen voor nog geen tweehonderd euro. Hij durfde dan ook te concluderen dat digitalisering zorgt voor een democratischere wereld. De (ver)nieuwe(nde) oplossingen zijn ook overal en altijd beschikbaar en worden meer en meer sustainable. Bij Spotify bijvoorbeeld kan je voor € 9,99 per maand altijd en overal naar alle muziek van alle tijden van overal ter wereld luisteren. Dat was vroeger niet mogelijk met cd’s: je betaalde per cd en had dus alleen maar die cd’s die je zelf had gekocht, je kon er alleen maar thuis of in de wagen of dankzij een walkman naar luisteren, ze namen veel plaats in en de productie ervan zorgde voor een grote afvalberg.

Zijn laatste slide stelde nogmaals dat we dringend in actie moeten schieten in Vlaanderen en hij liet ons gaan met de gevleugelde woorden ‘Wees ambitieus en have fun. Het is nu dat we klanten en burgers tevreden moeten stellen!’.

Een kwartier later begonnen de eerste break-out sessies, maar wij gingen eerst wat vragen beantwoorden en mensen te woord te staan op onze stand.

Om een half uurtje later toch even weg te glippen om onze eigen Koen De Maesschalck, Case Management Expert, samen met Michael Peeters van het Departement Buitenlandse Zaken aan het werk te zien. ‘De kracht van Case Management: digitaal portaal voor vergunningen’ viel onder de noemer ‘Efficiëntie door digitalisering’ van het thema ‘Samenwerken’. Beide heren presenteerden enthousiast en duidelijk overtuigd van de goede oplossing die ze respectievelijk hebben aangeboden en in huis gehaald. Michael deed uit de doeken waar ze initieel mee worstelden en welke oplossing ze voor ogen hadden. Koen pikte hierop in om de Ground lion oplossing verder toe te lichten. Hij sprak iedereen in het publiek aan door zowel een businessgerichte als meer technische uitleg met demo te voorzien. Ook hier viel op dat de gebruikers (intern en extern) en hun ervaring centraal staan in het hele verhaal.

Tijdens de lunchpauze werd het aan alle standen plots gezellig druk. Terwijl studenten stiekem snoepjes en stylo’s scoorden, gaf Oliver van LeanIX een demo, lichten Janne en Claudia het Novum financiële ERP pakket toe, vertelden Thomas en Richert over de meerwaarde van data-inzicht, beantwoordden Koen en Gregory vragen over case management en zorgden Frederik, Céline, Nico en Isalien voor een verhelderende uitleg over alle andere services en oplossingen van de AXI-groep.

Vlak na na de pauze volgde de sessie ‘Evolueren naar een kennisgedreven organisatie met het 0365 platform’. Daar sprak Dries Verdonckt, LoQutus’s Employee Productivity Lead Strategist, over het O365 platform en alle leuke, handige features die organisaties kunnen helpen efficiënter en aangenamer samen te werken. Hij begon zijn verhaal met herkenbare situaties zoals een bureaublad vol met local files of een mail thread met tien verschillende versies van een document met bestandsnamen zoals ‘Final_V2’. Hoe kan je dat nu allemaal beter gaan aanpakken? Hij verduidelijkte de bedoeling en de meerwaardes van de tools OneDrive, Teams en Sharepoint. Via OneDrive kan je persoonlijke, maar werkgerelateerde documenten bewaren die bijvoorbeeld (nog) niet zichtbaar mogen zijn voor de volledige organisatie. Je kan deze files zeker ook delen met mensen intern en extern indien gewenst. In Teams kan je effectief een ‘Team’ gaan opzetten waarin je met verschillende mensen, opnieuw intern en extern, kan gaan samenwerken rond een thema of aan een project. Je kan hierbij chatten, files delen, een planning opzetten, conference calls doen, etc. Dankzij SharePoint kan je al jouw organisatie’data’ gaan structureren en voor iedereen centraal beschikbaar stellen. Denk hierbij aan guidelines, templates, allerhande technische documentatie. Dries gaf verder nog een woordje uitleg over enkele andere features zoals ‘Flow’, waarbij je tijdrovende en terugkerende taken zoals een nieuwe klantensite aanmaken, kan gaan automatiseren. Zijn sessie was kort en bondig en perfect binnen de tijd. Een vragenronde bleef jammer genoeg uit, wat raar… Of toch niet! Enkele mensen kwamen aanschuiven om nog even met Dries te kunnen spreken.

We waren er graag bij en kijken al uit naar de 2020 editie!

Contacteer ons gerust voor vragen of voor meer info, we staan u graag te woord.

Het AXI-team